Miomectomie multipla laparoscopica. Prezentare caz. Video interventie.
Ce este miomectomia?
Miomectomia reprezinta intreventia chirurgicala ce excizeaza fibroamele uterine (tumori uterine benigne), lasand pe loc tesutul sanatos uterin. Este procedura de ales la pacientele ce isi doresc sarcini dupa tratamentul fibroamelor uterine. De asemenea, este indicata si pacientelor care isi doresc pastrarea pe loc a uterului din alte motive. Este considerata procedura standard pentru a indeparta fibroamele uterine.
Miomectomia Laparoscopica
In prezent, majoritatea miomectomiilor sunt efectuate pe cale histeroscopica sau laparoscopica (in functie de localizarea acestora), datorita avansarii tehnologice si a echipelor chirurgicale. Aceste proceduri sunt mai complicate, necesita mai mult timp de pregatire pentru chirurgi si dureaza mai mult.
Din punct de vedere tehnic, miomectomia laparoscopica se efectueaza sub anestezie generala, cu pacienta asezata pe masa de operatie in pozitie ginecologica. Acest lucru permite mobilizarea (manipularea) uterului, atunci cand este nevoie, de catre un asistent chirurgical. Mobilizarea uterina se realizeaza cu ajutorul unui dispozitiv special – manipulatorul uterin (de mai multe tipuri).
In interventiile laparoscopice, chirurgul intervine cu ajutorul unui intrumentar chirurgical special din afara cavitatii abdominale prin 3-4 incizii cutanate de mici dimensiuni (5 mm), localizate la nivelul abdomenului inferior.
Piesa operatorie, in cazul nostru fibromul uterin (de multe ori de dimensiuni de peste 5 cm), este ‘fragmentata’ (morcelata) intr-un dispozitiv special (endobag), si extrasa prin una dintre mini-incizii.
https://gabimitroi.ro/miomectomie-laparoscopica-fibrom-uterin-intramural-prezentare-caz-video/
Prezentare caz
Pacienta in varsta de 41 de ani, cunoscuta cu multipli noduli fibromatosi cu dezvoltare intramurala si subseroasa cu dimensiuni cuprinse intre 2 si 8 cm, se prezinta in departamentul nostru pentru tratament chirurgical.
Am intervenit laparoscopic si am efectuat extirparea a 7 noduli fibromatosi cu sutura peretelui uterin cu Vycril 1. Sutura a fost efectuata printr-o minilaparotomie de circa 4 cm. Peretele abdominal e fost izolat cu ajutorul ‘Alexis’-ului, astfel fiind extrasi si sectionati in siguranta nodulii fibromatosi.
Sangerare intraoperatorie a fost minima – aprox 200 ml. Evolutia postoperatorie a fost una favorabila, cu externarea pacientei in ziua 2 postoperator.