Endometrioza si sarcina. Evolutie. Complicatii. Cand intervenim chirurgical?
Este bine-cunoscuta legatura dintre endometrioza si infertilitate. Insa, exista si cazuri in care endometrioza nu impiedica aparitia sarcinii.
Astfel, va aparea o coexistenta a endometriozei cu sarcina. Acest lucru va duce la o influentare reciproca a celor doua conditii: sarcina influenteaza evolutia endometriozei, iar endometrioza poate influenta buna desfasurare a sarcinii, dar mai ales a nasterii (fie nastere vaginala, fie cezariana).
Astfel, in timpul sarcinii, focarele endometriozice vor fi supuse acelorasi influente hormonale la care este supusa si mucoasa uterina ortotopica (locul fiziologic de implantare al ‘oului’ – in interiorul uterului); din punct de vedere macroscopic (observam deseori in timpul operatiilor cezariene la paciente cu endometrioza – operata sau nu) focarele endometriozice apar modificate fata de perioada premergatoare sarcinii. Ele devin friabile, hemoragice, edematiate, facand de multe ori operatia cezariana mai complicata.
Atunci cand exista o endometrioza mai avansata, o endometrioza profunda, cu afectarea vezicii urinare sau a recto-sigmoidului, manipularea uterului si extractia fatului (copilului) trebuie facute cu delicatete. Acest lucru este necesar pentru ca structurile afectate de boala (endometrioza), si in contextul sarcinii, sunt foarte friabile si pot fi foarte usor lezate in timpul acestor manevre, fie ca nasterea este pe cale vaginala, fie prin operatie cezariana.
De asemenea, endometrioza, datorita aderentelor inflamatorii si fibroase pe care le dezvolta, poate crea dureri pe tot parcursul sarcinii. Acest lucru se datoreaza faptului ca uterul, ce este ‘lipit’ prin aceste procese aderentiale de structurile invecinate (ovare, trompe uterine, vezica urinara, rect, colonul sigmoid) creste foarte mult. Astfel, se modifica raporturile anatomice, uterul tractionand organele adiacente, creind tensiuni si, implicit, durere.
Este important de retinut ca, in formele avansate de endometrioza pelvina ce afecteaza compartimentul posterior, nasterea pe cale vaginala poate fi grevata de complicatii severe (solutii de continuitate la nivelul peretelui recto-colonic). Acest fapt poate impune nasterea prin operatie cezariana. De asemenea, operatia cezariana poate fi una complexa prin afectarea compartimentului anterior (infiltrarea vezicii urinare), cu posibilitatea aparitiei unor leziuni urinare in timpul disectiei.
Ex: timp al unei operatii cezariene – pacienta cunoscuta cu endometrioza pelvina (fara interventie de excizie) – afectarea compartimentului anterior.