Biopsie laparoscopica. Bloc tumoral iliac. Neoplasm col uterin operat, radiochimiotratat.
Video prezinta un caz mai vechi, o pacienta operata incomplet/incorect intr-un serviciu chirurgical (histerectomie simpla pentru un cancer al colului uterin) in urma cu aproximativ trei ani. Ulterior a efectuat tratamentul corect oncologic – radio-chimioterapie.
In urma cu aproximativ un an a facut o investigatie complexa – PET CT (computer tomografia cu emisie de pozitroni) – ce a evidentiat doua leziuni active metabolic la nivelul vaselor iliace comune si externe, bilateral.
https://gabimitroi.ro/operatie-cancer-endometrioza/#more-2164
In acest moment a ajuns in departamentul nostru si, dupa consultul oncologic, am decis laparotomia exploratorie, in vederea completarii interventiei si biopsiei leziunilor ‘metabolic active’. Am efectuat limfadenectomie iliaca interna, externa, comuna bilateral; limfadenectomie subaortica, interaortico-cava, pana la nivelul emergentei arterei mezenterice inferioare.
Examenul histopatologic a 30 de ganglioni limfatici – fara invazie tumorala.
La trei luni de la intreventia chirugicala, pacienta se interneaza intr-un serviciu de urologie unde, in urma unui examen CT abdomino-pelvin, se pune diagnosticul de obstructie ureterala bilaterala datorita unor procese expansive localizate la nivelul bifurcatiei vaselor iliace comune. Formatiunile pelvine inglobeaza atat ambele uretere, cat si vasele iliace comune si externe.
Dupa efectuarea derivatiilor urinare (nefrostoma dreapta, cateter ureteral stang) si a consultului oncologic, am decis laparoscopia exploratorie, in scopul precizarii diagnosticului anatomopatologic – diagnostic diferential intre recidiva tumorala pelvina si fibroza post-radica ???
Examenul histopatologic al leziunii pelvine a relevat fibroza si inflamatie cronica, fara semne de invazie tumorala.
In urma acestui diagnostic, am decis impreuna cu colegul meu chirurg – Dr. Dima Augustin – sa programam pacienta pentru o derivatie urinara – uretero-ileo-anastomoza tip Bricker – dupa echilibrarea metabolica a pacientei.
Endometrioza. Cancer ovarian. Laparoscopie exploratorie.
Pacienta in varsta de 29 de ani, a fost diagnosticata cu un endometriom ovarian in August 2016. S-a practicat chistectomie laparoscopica, iar rezultatul histopatologic final a fost de Adenocarcinom Ovarian (grad 1 de diferentiere).
S-a decis atunci completarea interventiei chirugicale si s-a practicat: Histerectomie Radicala cu anexectomie bilaterala. Limfadenectomie ilio-obturatorie bilaterala. Limfadenectomie lombo-aortica.
Piesele trimise la examen histopatologic nu au aratat nici un semn de invazie tumorala (T0N0).
La doi ani de la interventie, pacienta s-a adresat centrului nostru pentru aparitia durerilor pelvine si a tulburarilor tranzitului intestinal.
Examenul RMN pelvin: fara semne de recidiva tumorala, fara semne de endometrioza profunda vizibile; sindrom aderential extins – postoperator (intarventia chirurgicala din 2016 a fost realizata prin laparotomie mediana pubo-supraombilicala).
Laparoscopia exploratorie evidentiaza un bloc aderential abdomino-pelvin. Astfel, ansele intestinale ileale si colonul transvers erau aderente la nivelul peretelui abdominal anterior; la nivelul foselor ilio-obturatorii (post limfadenectomie) aderente intime ale colonului sigmoid (stanga) si ale ultimelor anse ileale (dreapta). Am efectuat liza cu dificultate a aderentelor pelvine, plasarea unui gel pentru prevenirea aderentelor si refacerea anatomiei pelvine.
https://gabimitroi.ro/endometrioza-profunda-nodul-recto-vaginal-rezectie-colo-rectala-video/
Laparoscopia exploratorie nu a evidentiat semne de carcinomatoza peritoneala si nici semne de endometrioza pelvina. Evolutia postoperatorie a fost una favorabila, cu reluarea rapida a tranzitului intestinal, cu externarea pacientei in ziua 2 postoperator.
Limfadenectomie pelvina iliaca externa si interna laparoscopica. Adenocarcinom endometrioid std I G2. Prezentare caz. Video.
Pacienta in varsta de 64 de ani, diagnosticata cu neoplasm endometrial in urma unui chiuretaj uterin biopsic (carcinom endometrioid moderat diferentiat, G2), std I, se prezinta in serviciul nostru pentru tratament chirurgical de specialitate.
Examenul CT abdomino-pelvin preoperator a evidentiat: uter latero-deviat stanga, cu ingrosare parietala (12,3 mm), cu burjon intracavitar; cavitate uterina marita de volum (25/20 mm); fara adenopatii abdomino-pelvine; fara determinari secundare la nivel abdominal sau pelvin.
Laparoscopia exploratorie nu a evidentiat modificari patologice.
Am practical histerectomie totala cu anexectomie bilaterala tip II.
Limfodisectie iliaca interna si externa – pana la nivelul vaselor iliace comune.
Pacienta avut o evolutie postoperatorie favorabila, cu externarea in ziua 2 postoperator.