Principalele scopuri ale tratamentului sunt reducerea/eradicarea simptomatologiei, excizia focarelor endometriozice si preventia aparitiei de noi focare endometriozice; modalitatile de tratament actuale sunt focusate pe tratamentul simptomatologiei, si nu pentru a eradica boala – lucru greu de realizat datorita etiopatogeniei multifactoriale.
Actual, se pare ca tratamentul chirurgical – excizia tesuturilor afectate, este tratamentul de electie, cu rezultatul cel mai bun la distanta si cu rata cea mai mica de recidiva locala.
Tratamentul chirurgical, asociat cu diverse modalitati de tratament medicamentos si cu suportul psihologic, pot ameliora calitatea vietii pacientelor cu endometrioza; de cele mai multe ori, insa, acest tratament multimodal nu este insa pe masura asteptarilor pacientelor.
Endometrioza este stadializata, astfel exista patru stadii ale bolii:
STAGE |
AMERICAN SOCIETY OF REPRODUCTIVE SEVERITY CLASSIFICATIONS: |
STAGE I |
MILD |
STAGE II |
MINIMAL |
STAGE III |
MODERATE |
STAGE IV |
SEVERE |
Cu cat stadiul bolii este mai avansat (moderata, severa), cu atat rolul chirurgiei si complexitatea gestului chirurgical sunt mai mari, putandu-se ajunge la rezectii complexe ale structurilor pelvine; astfel, pot fi necesare rezectia partiala a vezicii urinare, rezectii intestinale (intestin subtire, colon sigmoid, rect, etc). Aceste interventii chirurgicale complexe pot fi datorate atat stadiului bolii – endometrioza invadeaza in mod direct organele vecine (rectul, ansele intestinale subtiri, vezica urinara), cat si datorita incidentelor intraoperatorii – procesele inflamatorii si aderentiale.
Asa cum spunea Prof. A. Wattiez, chirurgia laparoscopica a endometriozei este de cele mai multe ori mai complexa decat chirurgia oncologica ginecologica, aceasta datorandu-se proceselor inflamatorii si a sechelelor acestora, ducand la modificarea anatomiei pelvine.
De aceea, endometrioza pelvina ar trebui tratata in centre chirurgicale specializate, cu experienta in tratamentul acestei boli complexe, tratamentul chirurgical fiind doar o parte a tratamentului.
In tratamentul medicamentos al bolii au fost si sunt folosite diverse clase de medicamente.
Cele mai cunoscute sunt:
- contraceptivele orale (cele mai folosite si ,se pare cele mai eficiente in incetinirea ritmului de progresie al bolii)
- medicamentele ce induc menopauza – cele mai cunoscute – analogii Gn-RH
- micropill – tablete ce contin doar progesteron in cantitate mica
- Danazol – folosit din ce in ce mai putin – datorita efectelor virilizante importante
- antiinflamatoarele nesteroidiene – folosite doar ca tratament simptomatic al durerilor