Pregatirea preoperatorie in cazul endometriozei profunde presupune in primul rand informarea pacientei despre complexiatea acestor tipuri de interventii chirurgicale si mai ales despre complicatiile postoperatorii.
Acest lucru se face individualizat de la caz la caz, in functie de simptomatologie si de rezultatele investigatiilor preoperatorii: examen RMN, examen ecografic; alaturi de aceste investigatii, pot fi necesare si investigatii specifice din sfera urologica (cistoscopie, urografie, etc), digestiva (colonoscopia, hidro-colono-CT, teste de sangerari oculte din scaun in perioada menstruala).
De cele mai multe ori, atunci cand nodulii endometriozici depasesc 2-3 cm si localizati la nivelul compartimentului posterior (ligg utero-sacrate, septul recto-vaginal, rectul, colonul sigmoid), exista afectare intestinala. De aceea pregatirea preoperatorie trebuie sa includa obligatoriu o pregatire a tubului digestiv inferior; cel mai frecvent aceasta se realizeaza printr-un regim igieno-dietetic instituit cu cateva zile inainte de interventia chirurgicala; de asemenea, exista o serie de medicamente ce se administreaza in ziua ce premerge interventia chirurgicala, pentru a goli cat mai bine intestinul terminal. Acestea au atat rolul de a crea un camp operator mai bun (foarte important in chirurgia laparoscopica), cat si de reduce riscul complicatiilor postoperatorii (fistulele digestive).
Atunci cand exista suspiciunea de afectare ureterala (urinara), montarea unui cateter ureteral (Cook, Double J) este salutara. S-a dovedit ca acest lucru nu scade riscul de lezare ureterala, insa poate ajuta la repararea leziunii atunci cand ea apare, fie ca incident intraoperator, fie cand compresia este foarte mare si este nevoie de rezectie a unui segment ureteral.
Ca si necesar al salii de operatie, aceasta trebuie sa fie dotata, in afara unui echipament complet de chirurgie laparoscopica, si de prezenta unui cistoscop, a manipulatoarelor intrarectal si uterin (pentru punerea in evidenta a leziunilor si disectia acestora, si a crea campul operator dorit).
Pozitia pacientei pe masa de operatie trebuie sa permita accesul la nivelul perineului; acest lucru este necesar deoarece al doilea ajutor chirurgical (echipa chirurgicala este compusa din 3-4 medici) trebuie sa poata ‘manipula’ uterul si rectul cu ajutorul unor instrumente speciale.