Ce este miomectomia?
Miomectomia reprezinta intreventia chirurgicala ce excizeaza fibroamele uterine (tumori uterine benigne), lasand pe loc tesutul sanatos uterin. Este procedura de ales la pacientele ce isi doresc sarcini dupa tratamentul fibroamelor uterine sau care isi doresc pastrarea pe loc a uterului din alte motive. Este considerata procedura standard pentru a indeparta fibroamele uterine.
MIOMECTOMIA LAPAROSCOPICA
In trecut, miomectomia era facuta prin incizii mari abdominale. In prezent, majoritatea miomectomiilor sunt efectuate pe cale histeroscopica sau laparoscopica (in functie de localizarea acestora), datorita avansarii tehnologice si a cresterii experientei echipelor chirurgicale. Chiar daca aceste proceduri sunt mai complicate si necesita mai mult timp de pregatire pentru chirurgi, si dureaza mai mult, ele au avantajul de a pastra fertilitatea pacientelor.
Din punct de vedere tehnic, miomectomia laparoscopica se efectueaza sub anestezie generala, cu pacienta asezata pe masa de operatie in pozitie ginecologica; acest lucru permite mobilizarea (manipularea) uterului de catre un asistent chirurgical, cu ajutorul unui dispozitiv special – manipulatorul uterin (de mai multe tipuri).
In interventiile laparoscopice, chirurgul intervine cu ajutorul intrumentarului chirurgical special din afara cavitatii abdominale prin 3-4 incizii cutanate de mici dimensiuni (5 mm), localizate la nivelul abdomenului inferior.
Piesa operatorie, in cazul nostru fibromul uterin (de multe ori de dimensiuni de peste 4-5 cm), este ‘fragmentata’ (morcelata) intr-un dispozitiv special (endobag), si extrasa prin una dintre mini-incizii.
Avantajele miomectomiei laparoscopice fata de miomectomia abdominala clasica (prin laparotomie) sunt multiple:
– durerea mult mai mica postoperatorie, cu durata mica de spitalizare si recuperare rapida;
– durerea postoperatorie la distanta aproape inexistenta – acesta se datoreaza riscului mult mai mic de aparitie a aderentelor postoperatorii fata de chirurgia deschisa
– avantajul estetic – absenta cicatricelor postoperatorii
– pierderi de sange mult mai reduse fata de chirurgia deschisa, lucru datorat instrumentelor delicate si electrochirurgiei, mult mai frecvent folosita de ginecologii specializati in chirurgia laparoscopica; de aici, probabilitatea mult mai mica de transfuzii de sange
– riscul mult mai mic de afectare a ferilitatii: risc mai mic de afectare a cavitatii uterine sau de lezare a trompelor uterine, datorita vizibilitatii mult mai bune si a hemoragiilor intraoperatorii mult mai reduse in tehnica laparoscopica
– *s-a vorbit foarte mult in trecut de o calitate slaba a cicatricei postoperatorii prin tehnica laparoscopica. Acest fapt nu mai este de actualitate, conform studiilor recente, datorita cresterii experientei echipelor chirurgicale in tehnicile de sutura laparoscopica a uterului, si a perfectionarii instrumentelor si firelor de sutura.