Ce este miomectomia?
Miomectomia reprezinta intreventia chirurgicala ce excizeaza fibroamele uterine (tumori uterine benigne), lasand pe loc tesutul sanatos uterin. Este procedura de ales la pacientele ce isi doresc sarcini dupa tratamentul fibroamelor uterine sau care isi doresc pastrarea pe loc a uterului din alte motive. Este considerata procedura standard pentru a indeparta fibroamele uterine.
MIOMECTOMIA HISTEROSCOPICA – TEHNICA
In aceasta procedura folosim un instrument optic lung, subtire (intre 3 si 7 mm), ce este introdus prin vagin, in cavitatea uterina. Nu exista nici un fel de incizie, deci nici cicatrice postoperatorie.
Cu ajutorul histeroscopului putem vizualiza intreaga cavitate uterina, putand identifica in afara fibroamelor uterine si alte patologii endouterine – polip uterin, sept uterin.
Ce fibroame pot fi extirpate prin tehnica histeroscopica?
Fibroamele submucoase (cele dezvoltare spre cavitatea uterina) si cele intramurale cu dezvoltare spre cavitatea uterina pot fi rezecate cu usurinta cu ajutorul ‘ansei de electrorezectie’.
Pacientii sunt externati de obicei chiar dupa interventie si au nevoie de recuperare postoperatorie minima. Durata spitalizarii poate varia intre 30 de minute si cateva ore iar recuperarea postoperatorie este in general de 1-2 zile. Putem trata prin aceasta metoda fibroame uterine de pana la 5 cm.
*Cel mai mare fibrom uterin pe care l-am excizat prin aceasta tehnica a fost unul de 7 cm, cu evolutie postoperatorie foarte buna (a necesitat 2 timpi operatori).
Cateodata acestea nu pot fi tratate intr-o singura sedinta operatorie datorita sangerarii intraoperatorii sau datorita lichidului ‘infuzat’ intrauterin, ce poate da unele tulburari postinterventionale, putand fi nevoie de repetarea manevrei la 1-2 luni distanta. Acest lucru se poate intampla in cazul fibroamelor uterine de 5-6 cm localizate intramural (adica in grosimea peretelui uterin) cu o componenta submucoasa (adica spre cavitatea uterina).
*Am realizat cu succes impreuna cu echipa noastra multiple astfel de interventii, unele dintre paciente reusind sa obtina sarcini, lucru imposibil de realizat in cazul in care fibromul (miomul) uterin ramanea pe loc. De aceea putem afirma ca histeroscopia interventionala reprezinta un instrument extrem de important (si la indemana ginecologilor) in diagnosticul si tratamentul infertilitatii de cauza uterina.