Endometrioza – neoplasm ovarian stadiu IA
Asocierea dintre endometrioza si cancerul ovarian este una binecunoscuta, tipul adenocarcinomului endometroid fiind responsabil de aproximativ 10-20% din totalul cancerelor ovariene. De asemenea, un alt tip histopatologic de cancer ovarian asociat endometriozei, este carcinomul cu celule clare.
Din pacate, pentru acest tip de cancer (cancerul ovarian) nu exista o metoda eficienta de screening (depistare precoce), asa cum s-a dovedit pentru cancerul de san – examenul mamografic regulat sau pentru cancerul de col uterin – examinarea citologica cervicala regulata (examenul citologic cervico-vaginal, ex. PAP’s in mediu lichid).
Se pare ca markerul tumoral cel mai cunoscut, CA-125, nu are nici sensibilitate, nici specificitate in depistarea precoce a neoplasmului ovarian. De asemenea, ecografia pelvina poate pune diagnosticul de suspiciune de malignitate atunci cand tumora ovariana este deja intr-un stadiu avansat, rar tumorile ovariene fiind depistate ecografic in stadiul I.
Detectarea CA-125 nu scade numarul de decese datorate cancerului ovarian, insa creste semnificativ numarul de interventii chirurgicale complexe inutile, laparoscopia exploratorie reducând semnificativ acest tip de chirurgie.
Diagnosticul de certitudine este pus intraoperator prin laparoscopie exploratorie cu biopsie intraoperatorie sau laparotomie.
Atunci cand se asociaza cu endometrioza, asa cum este cazul pe care il vom expune, cancerul ovarian poate fi surprins intr-un stadiu incipient (stadiu IA, IB), atunci cand tratamentul chirurgical și chimioterapia au o eficienta mult mai mare, rata de supravietuire la 5 ani crește la 90-95%.
PREZENTARE DE CAZ
Pacienta in varsta de 40 de ani, cunoscuta cu antecedente de endometrioza, operata in urma cu 9 ani pentru un chist endometriozic drept prin interventie laparoscopica, se prezinta in sectia noastra pentru aparitia unei formatiuni tumorale chistice ovariene stangi.
Examenul ecografic pelvin evidentiaza prezenta unei formatiuni tumorale, chistice de aproximativ 10 cm cu aspect de endometriom ovarian stang. Valoarea CA-125: 80 UI/ml, valoare concordanta cu suspiciunea de endometriom ovarian.
Examenul clinic nu a evidentiat modificari sugestive pentru o endometrioza pelvina avansata.
Am practicat laparoscopie exploratorie, ce a evidentiat formatiune tumorala ovariana stanga, intim aderenta la bucla sigmoidiana (visceroliza cu dificultate) la sectionarea intraabdominala a chistului, am observat modificari intrachistice, prin prezenta unor formatiuni tumorale solide multiple cu diametre cuprinse intre 1-2 mm, ce au ridicat suspiciunea unei malignitati. Am efectuat anexectomia laparoscopica, rezectia in bloc a ovarului si a trompei uterine omolaterale.
AICI VIDEO INTEVENTIE CHIRURGICALA
Rezultatul examen histopatologic la parafina a relevat chist endometriozic ovarian stang cu zone de adenocarcinom cu celule clare, diagnostic ce a fost confirmat imunohistochimic.
Am reintervenit la aproximativ 30 de zile de la prima interventie, in echipa chirurgicala mixta, impreuna cu prietenul si colegul meu Dr. Augustin Dima (chirurgie generala) cand am efectuat laparotomie exploratorie, care nu a evidentiat prezenta de formatiuni tumorale R0. Am practicat rezectie viscerala complexa, in scop de stadializare si prognostic:
– extirparea uterului impreuna cu ovarul drept si cu peritoneul vesical;
– extirparea marelui epiploon, cu decolare colo-epiploica si rezectia ligamentului gastro-splenic;
– limfadenectomie iliaca externa si interna bilaterala;
– limfadenectomie lombo-aortica;
– rezectii peritoneale largi – spatiile parieto-colice, cupole diafragmatice.
Evolutia postoperatorie a fost una lent favorabila (prezenta hematuriei in ziua 1 postoperator si mentinerea acesteia pentru 4 zile, drenaj semnificativ limfatic, suprimarea drenajului intraperitoneal la circa 2 saptamani postoperator), cu externarea pacientei in ziua 7 postoperator.
Examenul histopatologic al pieselor trimise din cursul celei de-a doua interventii nu a relevat modificari patologice, fara semne de diseminari tumorale peritoneale sau limfatice.