In afara suspiciunii clinice, diagnosticul stadial al bolii ‘profunde’ se face cu ajutorul unor investigatii specifice si foarte sensibile. Acestea sunt reprezentate de examenul ecografic (realizat de catre specialisti cu experienta in domeniul endometriozei), RMN (cu protocol ENDO) si de colonoscopia virtuala/hidro-colono-CT.
De asemenea, pentru a pune in evidenta, a exclude sau a vedea gradul de infiltrare a tesuturilor adiacente, se pot efectua examinari suplimentare. Acestea sunt: examenul colonoscopic, examenul cistoscopic, urografia, examenul CT toracic, etc.
Aceste examinari au un rol deosebit in planificarea interventiei chirurgicale. Ele pot preciza atat locatia nodulilor endometriozici, cat si profunzimea afectarii si a compresiei peretelui intestinal. Acest lucru poate ajuta echipa chirurgicala – este/nu este necesara rezectia intestinala.
De asemenea, pot evidentia gradul infiltrarii tractului urinar (rezectii vezicale, ureterale), precum si a nervilor ce se gasesc la nivelul pelvisului (radacinile sacrate, plexurile hipogastrice inferioare – invadate foarte frecvent, nervul sciatic, etc.)
STADIALIZAREA ENDOMETRIOZEI PROFUNDE
Exista o clasificare/scor imagistic al endometriozei profunde (infiltrare > 5 mm). Ea poste fi realizata fie de catre examenul ecografic, fie de examenul RMN, fie o combinatie a acestora. *Scorul ENZIAN – elaborat de un grup condus de Prof. Keckstein
Acesta a aparut din nevoia specialistilor ce diagnosticheaza/trateaza aceasta patologie de a standardiza tratamentul si a elabora protocoale in acest sens.
De ce este greu de facut acest lucru in endometrioza? Pentru ca boala se prezinta sub diverse forme si are localizari multiple (pelvina, abdominala, diafragmatica, toracica, cerebrala, au fost descrise si cazuri de endometrioza la barbati). De aceea este extrem de greu de elaborat un asemenea protocol, cu toate ca primele date despre endometrioza profunda se cunosc de peste 150 de ani (!!!).