Endometrioza profunda (intestinala de cele mai multe ori) reprezinta o entitate diferita de endometrioza intraperitoneala (chistul ovarian endometriozic, endometriomul ovarian) si se pare ca si cauzele/mecanismele care le produc sunt diferite.
*Din punct de vedere anatomo-patologic (microscopic), nodulul endometriozic reprezinta un tesut fibros, dens, retractil, ce contine multiple glande endometriale. Acest lucru il face de cele mai multe ori greu de recunoscut de chirurgii/ginecologii care nu sunt familiarizati cu aceasta patologie, si confundat fie cu ‘aderentele intraabdominale’, fie cu tumori rectale/vezicale.
De cele mai multe ori se manifesta cu dureri mari la menstruatie, sangerari vaginale anormale, dureri foarte mari in timpul contactului sexual, tulburari ale tranzitului intestinal (constipatie, balonare, senzatie permanenta de discomfort abdominal), tulburari urinare (urinari frecvente, dureroase, urina hematurica – atunci cand exista afectarea vezicii urinare sau a ureterelor). Insa, nu de putine ori, endometrioza profunda poate fi si asimptomatica, pacienta prezentandu-se in departamentul nostru pentru infertilitate.
Atunci cand nodulul endometriozic pelvin (rectal, recto-vaginal, la nivelul ligamentelor utero-sacrate) depaseste 3 cm, exista in majoritatea cazurilor afectare ureterala (Strasbourg – 2018). Cand tesutul fibrotic (nodulul ureteral) este foarte aderent de adventicea ureterului, poate aparea simptomatologie urinara: dureri mictionale, dureri la nivelul lojelor renale (colici renale repetate), hematurie (prezenta sangelui in urina – rareori)
De cele mai multe ori, pacientele consulta medici din alte specialitati – medicina interna, gastro-enterologie, chirurgie generala, urologie – pana ajung la medicul specialist ginecolog ce pune diagnosticul de suspiciune.
Mentionez faptul ca diagnosticul de certitudine in endometrioza, il pune laparoscopia exploratorie, cu sau fara examen histopatologic pozitiv (nu de putine ori in interiorul nodulilor endometriozici vechi nu se mai regasesc glande endometriale).
Exista insa si cazuri (ne lovim de acest fapt deseori) in care pacientele au suferit deja una sau mai multe interventii chirurgicale in antecedente in care, fie rezectia focarelor/nodulilor endometriozici a fost incompleta, fie boala este foarte agresiva, cu recidiva rapida a simptomatologiei (durere, tulburari ale tranzitului intestinal, etc).