Endometrioza intestinala. Fistula digestiva.
Endometrioza intestinala reprezinta cea mai frecventa localizare a endometriozei extragenitale si se poate localiza aprope la orice nivel al tubului digestiv. Cele mai frecvente localizari ale endometriozei intestinale raman insa, rectul si joncitunea recto-sigmoidiana, colonul sigmoid, regiunea ileo-ceco-apendiculara si ileonul terminal. De multe ori leziunile sunt multifocale – multiple leziuni la nivelul colonului sigmoid, leziuni sincrone la nivelul rectului si colonului sau la nivelul regunii ileo-cecale.
In aceste cazuri, pentru ca interventia chirurgicala sa fie radicala, mai ales daca leziunile sunt simptomatice (dureri specifice, tulburari ciclice/non-ciclice ale tranzitului intestinal).
Pentru tratamentul leziunilor endometriozice intestinale (rectale – cea mai frecventa localizare) se pot realiza mai multe tipuri de interventii chirurgicale, de la interventii conservatoare (shaving rectal, mucosal skinning), la interventii mai ‘agresive’, radicale, cum sunt exciziile discoidale si rezectiile intestinale. Acestea din urma trebuie efectuate doar in cazuri bine selectionate – leziuni multiple intestinale, leziuni de dimensiuni crescute, stenozante; localizarea mai inalta a leziunilor – colon sigmoid, intestine subtire, regiune ileo-cecala); toate acestea impun un timp de rezectie intestinala cu refacerea continuitatii tractului digestive – anastomoza intestinala.
Fistula stercorala (fistula digestiva, fistula recto-vaginala) reprezinta cea mai de temut complicatie dupa aceste tipuri de interventii chirurgicale complexe, realizate in abord multidisciplinar (chirurg ginecolog, chirurg generalist).
Riscul de aparitie a acestei complicatii este cu atat mai mare cu cat boala este mai extinsa in pelvis (stare inflamatorie locala severa), cu cat leziunea intestinala este mai joasa la nivel rectal (leziunea dezvoltata la mai putin de 10 cm de orificiul anal extern – OAE – rect mediu, rect inferior), atunci cand exista si rezectie a peretelui vaginal si cu cat interventia este mai radicala. Astfel, cel mai frecvent aceasta complicatie apare dupa rezectiile intestinale (colo-rectale) joase, atunci cand leziunea endometriozica este localizata la mai putin de 10 cm de OAE si infiltreaza si peretele vaginal.
https://www.youtube.com/watch?v=NhRbRULT0O8
In literatura riscul de aparitie a fistulei digestive (fistula recto-vaginala, abces peritoneal/peritonita) este cuprins intre 3.4% si 4.8%, in cazul unor echipe foarte bine antrenate.
In aceste studii riscul de aparitie a fost mai mare la pacientele supraponderale/obeze, cu leziuni joase la nivel rectal.
In cadrul Bucharest Endometriosis Center, in 5 ani de activitate (2018-2023), am operat impreuna cu colegii mei peste 1.500 de cazuri de endometrioza dintre care 617 cazuri de endometrioza intestinala.
Dintre acestea 218 de cazuri au fost manageriate conservator – shaving rectal/mucosal skinning, in 77 de cazuri am realizat excizie discoidala/excizie-sutura manuala iar in 382 de cazuri a fost nevoie de rezectie intestinala.
Postoparator, am avut 6 complicatii intestinale infectioase – fistule digestive.
Cinci dintre acestea au aparut dupa rezectii intestinale:
– 3 in cazuri de rezectie intestinala joasa – 7-8 cm de OAE)
– una dupa rezectie colo-rectala pentru nodul recto-sigmoidian (aprox 12 cm de OAE)
– una dupa anastomoza manuala colo-rectala (noduli multipli sigmoidieni)
Una dintre complicatiile digestive a aparut dupa ‘mucosal skinning’ (nodul rectal superior).
Suntem foarte bucurosi sa avem o rata mica de complicatii digestive – 1% (0.97%) – atunci cand ne referim la toate cazurile de endometrioza intestinala, si o rata de aparitie a fistulei digestive de 1.3% atunci cand luam in considerare doar cazurile ce au necesitat interventia radicala.
Toate aceste complicatii (cinci din cele sase) au fost rezolvate in cadrul centrului nostru minim-invaziv (laparoscopic), cu lavajul/drenajul abcesului/hematomului pelvin, cu plasarea unei colostome de derivatie pentru minim 3 luni; aceste interventii de urgenta au fost urmate de repunerea in tranzit tot minim-invaziv, fara complicatii digestive ulterioare (doua dintre paciente prezinta o forma de LARS datorita rezectiei joase initiale).